Загальні питання.
- Взагалі розмір впливає на продуктивність firebird як такої і зокрема медка як її "клієнта"?
- Чи є якісь інструменти як можно дізнатись що саме займає більш усього місця? Може на рівні установ (якийсь топ 3 чи топ 10 самих "товстих" установ), може на рівні таблиць.
- Може є ще щось що я можу зробити саме у медку? Наразі налаштування такі:
- скріншот | Показать
Нагуглив що це архівування може як пришвидшити роботу з базою так і зменшити її розмір. Як це працює у великих масштабах, технічною мовою? Я спробував на копії віртуалки з медком зайти в Адміністрування - Архівування документів, там обрав папку та період - у папці з'явились *.FDB файли. Потім на випадково обраних документах для тесту натиснув пкм - "відправити в архів" - судячи з розміру файлів в один з них вивантажились ці документи.
Але у назві цих файлів є ЄДРПОУ установи, тобто це архівування робиться по кожній установі (судячи з назв файлів), але ж треба це масштабувати на сотню бухгалтерів і установ виникає декілька питань:
- Взагалі розмір бази зменшується чи ні? Я розумію що автоматично - навряд, але може після перенесення значного об'єма документів у архів можна буде зробити бєкап-рестор бази засобами firebird (gbak.exe -b zvit.fdb zvitbackup.fbk && gbak.exe -c zvitbackup.fbk zvit.fdb) і тим самим база зменшиться?
- Як автоматизувати відправку всіх старих документів у архів? Наприклад "усе що старіше ніж рік" чи якийсь інший критерій. Просто на словах сказати бухгалтерам "вивантажуйте вручну у архів" звичайно можно, але ж ніхто це робити не буде, тому що нашо їм це.
- Якось можна налаштувати (включити, обрати період та папку) це архівування для усіх установ? Чи тільки вручну заходячи у кожну установу?
- Я правильно розумію що це архівування документів і "створити архів" у планувальнику завдань - це різні архіви? Бо останнє виглядає як бекап. Я для тесту спробував запустити таке завдання і подивитись що це таке - створився файл bkz на 24 Gb (нагадую що мій zvit.fdb - 74.4 Gb). Просто бентежить що називається однаково тож я не розумію чи є зв'язок.
- Архівування це процесс у один бік? Чи можна буде, якщо такий варіант не сподобається, "зібрати усе назад" в одну базу?
Також бачив десь рекомендації переходити на постгрес якщо база більш ніж 100 Gb.
- Які є рекомендації стосовно цього - як налаштовувати постгрес для медка?
- Що краще у моєму випадку для а) зменшення бази і б) для підвищення швидкості роботи - архівування чи перехід на постгрес?